Причината за аварията в хидровъзела  Цанков камък е слабо място

...
Причината за аварията в хидровъзела  Цанков камък е слабо място
Коментари Харесай

Министър Христов обясни аварията в "Цанков Камък" с дефект в проекта

Причината за повредата в хидровъзела   " Цанков камък " е едва място в сглобка, евентуално поради проектантски недостатък. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, който посети едноименния Водноелектрическа централа след завършилия спешен ремонт на савак - оборудването за спешно прекъсване на водата.

В началото на ноември от " Демократична България " сигнализираха, че Водноелектрическа централа " Цанков камък " е излязла от строя и че Министерството на енергетиката крие за случая. От МЕ първо оповестиха, че повреда няма, след това признаха, че се е наложило изключване на 85-мегаватовата мощ, а най-после се похвалиха, че е осъществен комплициран ремонт -  " безпрецедентен в историята на българската енергетика ", след който всички уреди на централата към този момент работят обикновено.

Министър Христов, който инспектира хидросъоръжението в неделя, каза същото:  " Операцията по отстраняването на дефекта е уникално изпълнена под управлението на екипа на ВЕЦ-а и с присъединяване на професионални алпинисти ". Той даде и детайлности за случая. 

Заради разкъсване на сглобка табла с тегло 7.5 тона и с размери 6 на 2 метра се е откъснала и е паднала през водопровода до разклонението, където водата влиза в турбините. Таблата е била изтеглена, поправена на работна площадка във водовземна кула и инсталирана назад.  

" Такава повреда не се е случвала на никое място . Стандартните способи за премахване с нарязване на таблата или с други деструктивни способи биха лишили повече от месец работа и няколкостотин хиляди лв. ремонт, акцентира енергийният министър. Той похвали участниците в ремонта - инженери и енергетици, че са решили казуса новаторско, с 5 пъти по-ниски разноски и в рекордно къси периоди.  Христов уточни, че не може да се приказва за вреди и пропуснати изгоди поради повредата, тъй като през това време в язовир " Цанков камък " се е акумулирала вода, която ще се употребява за произвеждане на ток. Изключването на  централата с мощ 85 мегавата не е заплашило сигурността на енергийната система, по тази причина за повредата не било обявено, разясни Росен Христов. 

Не е ясно за какво министърът се пробва да омаловажи случая. Нещо повече, той даже си позволи да поучава депутатите от Демократична България, които разкриха, че е имало повреда. Те " неуважително се изказваха, че тук било изоставено, никаква поддръжка, приканвам ги обществено да се извинят на сътрудниците от енергетиката, тъй като тука всичко е като аптека ", съобщи пред публицисти Росен Христов. Всъщност служебният министър изпадна в тежко несъгласие - от една страна твърди, че Водноелектрическа централа " Цанков камък " е като " аптека ", въпреки това признава, че в " аптеката " се е случила непозната в историята повреда, която евентуално се дължи на проектантски недостатък.  Ами в случай че в плана има и други недостатъци? Министърът не сподели нищо за следствие на случая и за търсене на отговорност - от проектанта, надзорната компания, комисията, която е приела съоръжението  и т.н. 

 

От НЕК

" Благодарение на интензивната работа и високия професионализъм на чиновниците на НЕК и на профилирана компания с подемна техника, изваждането на долния сегмент от табления затвор, тежащ 7400 кг, от напорния водопровод с обща дължина 650 м, беше осъществено за по-малко от четири дни. Тази извънредно комплицирана интервенция е невиждана в историята на българската енергетика и е следващо доказателство за потенциала на инженерите и специалистите, работещи в компанията ", се споделя в известие на Националната електрическа компания. В дейностите се е присъединил и ЕСО -  Електроенергийният систематичен оператор, който е оказал помощ със експерти и с техника. 



За " Цанков камък "

Хидровъзел Цанков камък е ситуиран в Западните Родопи. Изграден е на река Въча като трето ходило на каскадата " Доспат - Въча ". Каскадата използва водните запаси за промишлено водоснабдяване, напояване и заелектропроизводство. Язовир Цанков камък акумулира воден размер от 110.7 млн. куб. м и е с дължина 15 км.

Основни подобекти на хидровъзел " Цанков камък " са едноименните язовирна стена, Водноелектрическа централа с конфигурирана мощ 85 MW и дребна Водноелектрическа централа с мощ 1.3 MW за обезпечаване на екологичен приток в р. Въча.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР